perjantai 30. marraskuuta 2012

Joulukorttien tehtailua

Meillä on pyörinyt viime päivinä joulukorttitehdas. 
Yleensä olen jättänyt joulukorttien tekemisen Itsenäisyyspäiväksi 
(joka on meillä virallinen joulukauden aloitus päivä), 
mutta siinä tulee sitten helposti kiire, kun kortteja saa aika monta väkertää. 
Nyt olen saanut valmiiksi (vain tekstit kirjoittamatta) ruhtinaalliset 10 kappaletta eli en edes puolia lopullisesta määrästä, mutta jos olen oikein ahkera jää Itsenäisyyspäiväksi vain korttien kirjoittaminen ja postimerkkien liimailu.



Viime Jouluna korttien toteutuksesta vastasivat lapset. 
Tänä Jouluna päätin askarrella kortit itse.




Myrskyisää viikonloppua!

Lottariina



torstai 29. marraskuuta 2012

Jouluinen rasia

Ajattelin tänä vuonna panostaa joululahjojen paketointiin. 
Tässä vähän esimakua:


Ennen ja jälkeen


Koristeet on tehty maissitärkkelystaikinasta, jonka ohjeen löydät täältä. Tosin nämä on vähän liian kuumassa paistettuja yksilöitä. Unohtui nuo fahrenheitit muuttaa celsiusasteiksi :)

Päällysteenä käytetyt kirjan sivut värjäsin kahvilla, jotta sain velä vähän kellertävämmän lopputuloksen.


Vihdoin on meillekin tullut talvi.
Nyt Joulua odottamaan entistäkin innokkaammin.

Lottariina

tiistai 27. marraskuuta 2012

Parempaa kuin taikataikina

Ollaan perinteisesti askarreltu joulukoristeita taikataikinasta (vehnäjauhoja, suolaa, vettä). Tänä syksynä päätin kuitenkin kokeilla uutta "taikataikina" -ohjetta. Tämän taikinan valmistus on hivenen työläämpää, mutta lopputulos on vaivan arvoista.





Ainekset:
1/2 dl Maissitärkkelystä
1 dl Ruokasoodaa
3/4 dl Vettä

Taikinan valmistus:
Sekoita ainekset pienessä kattilassa ja kuumenna seos hellalla matalassa lämmössä. 
Kuumentuessaan seos sakenee. 
Kun seos on koostumukseltaan perunamuusin paksuista, siirrä kattila levyltä. 
Siirrä taikina kulhoon, peitä se liinalla ja siirrä jäähtymään viileään. 
Taikinan jäähdyttyä taikina on käyttövalmista. 
Taikinaa käsiteltäessä kannattaa käyttää hieman maissitärkkelystä jauhojen tapaan, jottei taikina tartu kiinni.

Paista taikina 75 asteen lämmössä noin tunnin ajan. 
Käännä koristeet ympäri paiston puolessa välissä. 



Käytin Intiasta ostamiani puisia leimasimia lumihiutaleiden koristelussa. 
Kokeilin myös kumista leimasinta, mutta puiset toimivat tässä tarkoituksessa ehdottomasti paremmin. Nykyään puisia leimasimia saa myös Suomesta hyvin varustelluista askartelukaupoista tosin ei ihan yhtä käypään hintaan kuin Intiasta.

Vertailun vuoksi vasemmalla vehnäpohjaisesta taikinasta tehty lumihiutale ja oikealla maissitärkkelyspohjaisesta taikinasta tehty hiutale. Saatoin ehkä vähän liian kauan pitää vehnäpohjaista taikataikinaa uunissa, mutta värissä on iso ero joka tapauksessa. Lapsille ehkä kuitenkin suosittelen edelleen perinteistä taikataikinaa. Kyllä tuo meidän 2-vuotias sai muutaman tähtösen muovailtua tästä uudestakin taikinasta. Taikina tarttuu käsiin vähän helpommin, kun lapset tykkää möllätä taikinaa käsissään.


Mukavaa alkanutta viikkoa! 
Ehkä oikeitakin lumihiutaleita saadaan pian.

Lottariina

sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Kruunuja

Löysin ihania minulle uusia saksalaisia blogeja, jotka on (kuten suomalaisetkin) tällä hetkellä pullollaan kaikkia ihania joulujuttuja, mutta yritän vielä pidätellä itseäni ja vain kypsytellä kaikkia ihania jouluideoita toteutettavaksi. Niiden toteuttamista odotellessa ollaan kuitenkin askarreltu, kuten aina. Eilen tein maailman helpoimmat prinsessakruunut tyhjistä vessapaperirullista ja iloa on riittänyt.



Myös kauppaan lähtiessä kruunu piti viritellä hatun päälle, mutta siinähän se meni kätevästi.

Ihanaa alkavaa viikkoa!

Lottariina

tiistai 13. marraskuuta 2012

Kirjansivuista kortiksi

Yhäkin yksinhuoltajamaista eloa, mutta onneksi huomenna mieheni palaa reissulta. Viikonloppuna juhlittiinkin sitten vain isoisää, mutta onneksi isänpäivä on joka vuosi. Mieheni vain kommentoi että eihän se ole edes kansainvälinen juttu. Väkertelin isälleni kortin kirjan sivuista (yllättäen!! Oon jotenkin jumiutunut näihin kirjan sivuihin), mikä sopi oikein hyvin kun isäni tykkää niin kovasti kirjoista (ei tosin itse ehkä käyttäisi kirjoja tällaiseen).



Lisäksi väkertelin vähän keittiöön pyörimään jääneen Pringles purkin kanssa. Käyttötarkoitus on vielä keksimättä, mutta eiköhän sille joulun tullen joku käyttötarkoitus keksitä.


Mukavaa tiistaita!

Lottariina

lauantai 10. marraskuuta 2012

Pizzaa

Mieheni on nyt ollut Italiassa kuluneen viikon ja minä olen päässyt kokeilemaan yksinhuoltajan elämää viikon verran. Suurin saavutukseni tähän mennessä on se, että olen selvinnyt suhteellisen tervejärkisenä ja esikoinen on päässyt melkein joka päivä esikouluun ja yhtään viulutuntiakaan ei olla missattu. Mieheni matkustelee kyllä paljonkin, mutta tämä taitaa olla pisin reissu tähän mennessä ja ehkä rasittavinta on, etten edelleenkään tiedä, milloin hän mahtaa tulla takaisin. 
Saimme kuin saimmekin tyttöjen kanssa leivottua mahtavan herkullista pizzaa tänään. Mieheni haukkui eilen italialaiset pizzat ja ruoat lyttyyn skypessä ja mikäpä sen parempaa kuin syödä kotona mahtavaa pizzaa samalla, kun Italiaan päässyt mieheni joutuu tyytymään pahoihin italialaisiin pizzoihin. Jotenkin ironista. Ja katkera sävyni lienee siitä, että minullekin olisi kelvannut pikku reissu Italian lämpöön yksin arjen pyörittämisen sijaan. 


Vähän taustaa tästä pizzasta. Sain ohjeen alkusyksystä rakkaalta ystävältäni. Itse olin jo ajautunut hyvinkin alkuperäiseen ideaan pizzan suhteen nimittäin pizzani alkoivat olla sitä rataa, että heitin vain taikinapohjan päälle vanhat jauhelihakastikkeet ja juuston loput ja alkoihan se pizzakin vähän siltä jo maistua. 
Niinhän pizza on saanut alkunsa taikina pohjan päälle heitettiin kotitalouden ruoantähteet, paistettiin ja annettiin kerjäläisille. 
No sain sitten ystävältäni ohjeen kasvispizzaa varten. Olen nuoruudessani jo omalta osaltani kasvisruoat syönyt ja niinpä sovelsin ohjeen meidän lihaisaan makuun. Tärkein pointti kuitenkin on tuoreet tomaatit, punaviinietikka ja oliiviöljy ja taikinan kunnollinen kohotus. 
Myönnettäköön, että täytteeseen mahtui vielä se toissapäiväinen jauhelihakastikekin :)
Aivan mahtavan herkullista!

















Ihanaa viikonlopun jatkoa sinulle!

Lottariina

lauantai 3. marraskuuta 2012

Vaatenaulakko

Pitkällisen prosessin tuloksena sain vihdoin valmiiksi naulakkoprojektin.  Nupit piti raahata Espoosta asti ja maalaus on aina oma projektinsa, mutta eniten valmistumista viivytti osaset nuppien varteen. Eipä ollutkaan rautakaupassa ihan just sellaisia osasia kuin olisin kaivannut. No soveltaen sitten. Naulakon pohja on hajonneen Ikean hoitopöydän laatikon etupaneeli. Osan laatikon osista nakkasin leivinuuniin polttopuuksi, mutta nämä etupaneelit säästin. Kaksi panelia olisi vielä jäljellä, jos mielin tehdä lisää naulakoita.

 
 Talvella on mukava pitää kaikki parhaat kesämekot näkösällä. 
Ihan vain siksi kun ne on niin nättejä.

Omaksi yllätykseksenikin valitsin naulakkoon lopulta vihertävät nupit. 
Vaaleanpunaisia ruusunuppeja ei Indiskassa enää ollut ja ne olisivatkin ehkä olleet liian isoja tähän.

Rauhaisaa Pyhäinpäivää!

Lottariina

perjantai 2. marraskuuta 2012

DIY talolyhty

Tänä syksynä olen nähnyt paljon erilaisia talolyhtyjä, jotka ovat omalla tavallaan aika söpöjä. Olen kuitenkin yrittänyt hillitä tätä kaiken ostelemista ja niinpä päätin tehdä itselleni vastaavan talolyhdyn kierrätysmateriaaleista eli käytetyistä maitopurkeista. 
Helppoa ja nopeaa. 


Kynttilöinä käytin pieniä led -tuikkuja. 
Ehkä vielä pienemmät ikkunat olisivat olleet nätimmät ja sitä voisi kokeilla.

Lapset auttoivat pohjamaalauksessa ja minä viimeistelin. 
Maalina käytimme peittävää akryylimaalia. 
Aika monta kerrosta sai silti laittaa, ennen kuin siniset sävyt häipyivät näkyvistä.

Jos oikein innostutaan, voidaan tehdä kokonainen kaupunki, jota voidaan käyttää joko koristeena tai johon voidaan laittaa esimerkiksi legoja tai pieniä hello kittyjä seikkailemaan. Vielä tässä vaiheessa pidän nuo koristeena olohuoneen nurkkapöydällä, koska ne nyt vaan ovat aika söpöjä siinä.

Mukavaa viikonloppua!

Lottariina

torstai 1. marraskuuta 2012

Syötäviä sormia

Tänä iltana olen väkerrellyt esikoisen esikoulun halloween juhlaa varten sormipikkuleipiä. Ensi kertaa ryhdyin tällaiseen, eikä minulla ollut mitään valmista ohjetta, vaan soveltelin. Niinpä siinä sitten kävi, että ensimmäisistä sormista tuli lyhyitä, leveitä ja litteitä, mutta toinen pellillinen onnistui jo vähän paremmin. Sattui vielä niin hyvin, että olin ostanut muovailuvahaa varten punaista karamelliväriä ja siinä sitten dippailin sormet lopuksi. Paras osa on se, että vaikka nämä ei kovin herkullisilta näytäkään, nämä oikeasti maistuu ihan hyville.

Saa nähdä maistuuko lapsille. 
Aamulla pitää herätä aikaisin maalailemaan uusi de los muertos -maalaus (aiemmista löytyy kuvia täältä) samaista halloween juhlaa varten, joten aikainen yöuni ei liene pahitteeksi.

Huomenna sitten niistä lupaamistani maitopurkeista.

Lottariina