tiistai 27. marraskuuta 2012

Parempaa kuin taikataikina

Ollaan perinteisesti askarreltu joulukoristeita taikataikinasta (vehnäjauhoja, suolaa, vettä). Tänä syksynä päätin kuitenkin kokeilla uutta "taikataikina" -ohjetta. Tämän taikinan valmistus on hivenen työläämpää, mutta lopputulos on vaivan arvoista.





Ainekset:
1/2 dl Maissitärkkelystä
1 dl Ruokasoodaa
3/4 dl Vettä

Taikinan valmistus:
Sekoita ainekset pienessä kattilassa ja kuumenna seos hellalla matalassa lämmössä. 
Kuumentuessaan seos sakenee. 
Kun seos on koostumukseltaan perunamuusin paksuista, siirrä kattila levyltä. 
Siirrä taikina kulhoon, peitä se liinalla ja siirrä jäähtymään viileään. 
Taikinan jäähdyttyä taikina on käyttövalmista. 
Taikinaa käsiteltäessä kannattaa käyttää hieman maissitärkkelystä jauhojen tapaan, jottei taikina tartu kiinni.

Paista taikina 75 asteen lämmössä noin tunnin ajan. 
Käännä koristeet ympäri paiston puolessa välissä. 



Käytin Intiasta ostamiani puisia leimasimia lumihiutaleiden koristelussa. 
Kokeilin myös kumista leimasinta, mutta puiset toimivat tässä tarkoituksessa ehdottomasti paremmin. Nykyään puisia leimasimia saa myös Suomesta hyvin varustelluista askartelukaupoista tosin ei ihan yhtä käypään hintaan kuin Intiasta.

Vertailun vuoksi vasemmalla vehnäpohjaisesta taikinasta tehty lumihiutale ja oikealla maissitärkkelyspohjaisesta taikinasta tehty hiutale. Saatoin ehkä vähän liian kauan pitää vehnäpohjaista taikataikinaa uunissa, mutta värissä on iso ero joka tapauksessa. Lapsille ehkä kuitenkin suosittelen edelleen perinteistä taikataikinaa. Kyllä tuo meidän 2-vuotias sai muutaman tähtösen muovailtua tästä uudestakin taikinasta. Taikina tarttuu käsiin vähän helpommin, kun lapset tykkää möllätä taikinaa käsissään.


Mukavaa alkanutta viikkoa! 
Ehkä oikeitakin lumihiutaleita saadaan pian.

Lottariina

4 kommenttia:

  1. Kauniita tähtiä, täytyy muistaa tämä taikina vinkki.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Täältähän tuo ohje löytyy vastaisuudessakin, niin ei tarvitse ulkoa muistaa :)

    VastaaPoista
  3. Kuinka paljon yhdestä annoksesta tulee "pipareita"? Pellillinen?

    VastaaPoista
  4. Pellillinen muistaakseni. Nyt en ole tänä syksynä ehtinytkään näitä tekemään.

    VastaaPoista