maanantai 28. maaliskuuta 2016

Pääsiäinen

Pääsiäinen alkaa olla lopuillaan. Eilinen päivä meni hujauksessa rauhallisen aamiaisen jälkeen, kun tajuttiin, että kelloja on siirretty. Oltiin ystäväperheen luona kyläilemässä ja vierailu venähtikin reippaasti yli puolen yön. Vaikka lapset kannettiin nukkuvina autoon ja autosta kotiin, on tänään saatu jo kärsiä kiukuttelua. Onneksi voidaan tänään mennä ajoissa nukkumaan ennen kuin palataan arkeen. Lauantaina kokeilin glitterimunien tekoa. Etenkin pinkit onnistuivat kivasti, vaikka aika sotkuista puuhaa oli. Levitin ensin puhallettuun munaan erikeepperiä, minkä jälkeen ripottelin päälle glitteriä. Pitelin munaa sukkapuikon päässä, jotta sormet eivät tahrinneet liimaa ja jo ripoteltua glitteriä. Lopuksi suihkutin munat hiuslakalla.

 Vähän kuvia aamiaispöydästä. Löysin Indiskasta kauniin keltaisen kananmunatelineen. Siihen tosin mahtuu vain 6 munaa ja meitä on jo seitsemän, mutta pienin ei välitä munista, joten kuusi riitti vielä hyvin. Myös turkoosit lasiset koristemunat on Indiskasta. Kaitaliina on tätini tekstiilisuunnittelija Marjaana Kojo-Eskolan käsialaa. Lisää hänen töitään löytyy täältä.  

Lupasin raportoida munien värjäysprojektista. Kokeilin värjätä munia punajuurilla ja punakaalilla, joista toinen onnistui odotusten mukaan ja toinen epäonnistui täysin. Käytin molempien munien kohdalla samaa tekniikkaa. Keitin veteen lisäsin kaalin/punajuurten lisäksi vähän etikkaa ja suolaa. Keitin molempia noin tunnin. Punajuurten kohdalla käytin itseasiassa vain kuoria ja kantoja, joita säästin bors-keiton punajuurista. Punakaalia käytin noin 5 kaalin lehteä. Keitettyäni jäähdytin liemet  ja laitoin lienten sekaan raa'at munat lillumaan muutamaksi päiväksi jääkaappiin (vähempikin olisi varmaan riittänyt). Nostelin munat liemistä ja keitin normaalissa vedessä, jolloin niiden väri haalistui. Toisena vaihtoehtona olisi ollut liottaa munia väriliemissä keittämisen jälkeen, jolloin väri olisi jäänyt tummemmaksi, mutta silloin munat eivät olisi olleet syödessä tuoreita.
Punakaalilla värjätyistä munista tuli kauniin turkooseja ja päätettiinkin tyttöjen kanssa, että näitä tehdään myös ensi vuonna.

Punajuurilla värjätyistä munista sen sijaan piti tulla pinkkejä, mutta niistä tulikin harmaanruskeita ja ruskea väri lisäksi irtosi hankaamalla. Mieheni oli sitä mieltä, että munat näyttävät korppikotkan munilta. Omalla tavallaan munat on kyllä kauniita, mutta ne eivt ihan istuneet meidän värikkääseen pääsiäiskattaukseen.

Ystäväperheen luokse vietiin tuliaiseksi omaa suosikkiani amerikkalaista juustokakkua. Mieheni kokkaili jotain nigerialaisia ruokia ja raahasi mukanaan myös jäisen vuohen pään, jota miehet sitten yhdessä illan aikana kokkailivat. Minä en maistanut kyseistä sapuskaa. Siitä lähti niin etovat haju, että pysyteltiin naisten kanssa kaukana keittiöstä :)  
 


Nyt on siirrytty virallisesti kevät kaudelle ja siitä on hyvä jatkaa.

Lottariina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti